תרגילי חימום
הצעה לתרגילים בהנחיית סטוריפילמינג

בעזרת דף נייר גדול (A 4) הקבוצה במעגל, אחד המשתתפים עומד במרכז, מכריז שם של משתתף ומשחרר את דף הנייר, המטלה להספיק לתפוס את הדף, במידה ולא הצליח המשתתף לתופסו חותכים את הדף לחצי, וכך הלאה…עד אשר נותרת פיסת נייר קטנטונת. המטרה להצליח להכריז כמה שיותר שמות. התרגיל הבא הוא וריאציה נוספת לאותו רעיון.
המשתתפים עומדים במעגל. ההנחיה שכל משתתף שרוצה יכריז על מספר בסדר עוקב (1,2,3 וכו'), במידה ויותר מאחד מכריזים על אותו מספר, מתחילים לספור מהתחלה. התרגיל מאתגר את הקבוצה והוא דורש ריכוז, דריכות, התבוננות והקשבה.
עומדים במעגל ידיים למטה לצד הגוף, מדמיינים "חישוק זהב" .
ההנחיה: עליכם להרים את חישוק הזהב ביחד מעל הראש, ולהורידו ביחד לרצפה. עליכם להקפיד שגובה הידיים יהיה אחיד.
מצוין להתחלה – כיפי, מאתגר, מצחיק. בסוף הסבב כבר תזכרו את כל השמות.
התרגיל: עומדים במעגל. כל אחד בתורו אומר: אני משה ואני מרגיש היום… (עושה תנועה מסוימת שמבטאת את ההרגשה שלו). לאחר מכן מי שלימינו אומר: משה (עושה את התנועה של משה) ואני ירחמיאל ואני מרגיש (עושה תנועה אישית שלו). ושוב – הנער מימין: משה (תנועה) ירחמיאל (תנועה) ואני סיוון ומרגישה (תנועה). וכו' וכו'. האחרונים במעגל יצטרכו לזכור את – -כולם…
הקלת התרגיל: במקום אני מרגיש ____ (לפעמים קשה להם ללכת לרגש) אפשר לעשות תנועה של חיה / של איך קמתי היום בבוקר / של החיה שאני עכשיו וכו׳.
תרגיל כיפי בישיבה – טוב במיוחד לנערים מאיימים/מאויימים שלא בא להם לקום.
התרגיל: על הקבוצה להצליח לספור עד 10 בלי ששניים סופרים ביחד. ללא תיאום וללא סימונים. המנחה יושב עם שקית שוקולדים (או שתיים). אם הם נפסלים לפני חמש – מחזיק השקית אוכל שוקולד.
מצליחים להגיע לשבע – השקית עוברת למשתתף שמימין.
מגיעים לעשר – כולם מקבלים שוקולד.
משחק כיפי ומחמם.
כל משתתף מציג את עצמו בעזרת כרטיס ביקור וירטואלי – הוא בוחר את גודל, סוג וצבע החומר עליו כרטיס הביקור כתוב. סוג הפונט, גודלו ואופיו אף הם בידי המשתתף המעצב את כרטיס הביקור שלו גם בעזרת כתב סתרים. יש לאפשר להם מספר דקות להמציא ולראות את הכרטיס לנגד עיניהם
חימום: תרגיל במהלכו התבקשו המשתתפים ליצור מעגל, להיכנס לתוכו ולומר את התחביב שלהם. כל מי שחלק איתם את התחביב נכנס גם הוא. לאחר מכן נערך תרגיל נוסף במהלכו המשתתפים התבקשו להיכנס לתוך המעגל ולספר מה מיוחד בהם כך שאיש מחברי הקבוצה לא יוכל להיכנס.
פעילות להיכרות מעמיקה יותר של המשתתפים ודרך נוספת להציג את נושא השקרים והמשחק בכך שאנחנו מעודדים אותם שהדרך שהם הציגו את השקר הייתה אמינה וכו' …
לבקש מהילדים לספר שני סיפורים
סיפור אחד אמת ואחד שקר
הקבוצה צריכה לזהות מה סיפור האמת ומה סיפור השקר
כתבו: שיר ולירז
מפזרים חפצים באמצע המעגל וכל אחד בוחר חפץ שהוא מתחבר אליו.
אם אין חפצים אפשר לבחור מהחפצים שבחדר, ולנסות למצוא להם שימוש אחר. אפשר לבחור בכסא / שולחן / מטריה, וכך לדוגמא מכסא מגלשה, משולחן בית וכו' – חפש רעיונות יצירתיים.
כתבה: שיר יוסף
קבוצות של ארבעה משתתפים, עומדים במבנה מעויין. ראש החץ מתחיל להתנועע לקצב המוסיקה וכל הקבוצה נעה בהתאם לתנועותיו כמו בתרגיל מראה, באופן מדויק. העומד בראש החץ יכול לפנות לימינו או לשמאלו. עם פנייתו לאחד הצדדים ההובלה עוברת לראש החץ החדש שהופך למוביל התנועה. תרגיל מרגיע מחייב הקשבה וריכוז.
כתבה: אידה פירמסון
הקבוצה הולכת בחלל הכיתה, אחד המשתתפים נבחר להתחיל בתנועה וקול כולם 'חוזרים אחריו'. המנהיג הבא יחליף תנועה וקול. יש להנחותו לפעול מתוך אימפולס וזרימה פנימית ולא להחליט 'מראש'. הקבוצה הולכת בעקבות המנהיג החדש, וכך הלאה מתחלפים המנהיגים. בשלב ראשון יכול המנחה לבחור את המנהיג באמצעות נגיעה קלה בכתף. בשלב מתקדם, הקבוצה תפעל מתוך עצמה. ניתן להוסיף מוזיקה ברקע לתרגיל. ניתן להפעיל את המשתתפים באותן הנחיות במעגל.
כתבה: אידה פירמסון
הקבוצה יושבת על כיסאות במעגל צפוף, אחד המשתתפים עומד במרכז המעגל. ההנחיה: אסור לדבר ורק באמצעות קשר-עין תקום הקבוצה כאיש אחד ותזוז כסא אחד ימינה. המשתתף שעומד במרכז יינסה להתיישב באחד הכיסאות.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נהדר להוציא את האנרגיות. מתאים לכל שלב בקבוצה:
- חברי הקבוצה מתבקשים לעבור במעגל, לפסק רגליים ולרכון לפנים כשידיהם המושטות מנסות לחסום את המרווח שנוצר בין רגליהם.
- מטרתם של המשתתפים לגלגל את הכדור כך שיעבור בין רגליו של אחד מהמשתתפים האחרים ובו בזמן לחסום את ניסיונותיהם של האחרים לקלוע את הכדור במרחב שבין הרגליים שלהם. הכדור בשום שלב לא יכול להיות באוויר. הוא כל הזמן מתגלגל על הרצפה. המשתתפים לא זזים מהמקומות שלהם.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נהדר לקבוצות וידאותרפיה בתחילת דרכן:
- המנחה מפזר ברחבי החדר את הציוד הקולנועי (קלאפר, מצלמה ראשית, מצלמת מאחורי הקלעים, בום, מכשיר סאונד ואוזניות, חצובה).
- המשתתפים מתבקשים להתפזר בין המכשירים השונים ולשבת סביבם בקבוצות.
- המנחה מבקש מהמשתתפים לחשוב בתוך הקבוצות הקטנות מה תפקידו של המכשיר שבחרו ומדוע אי אפשר ליצור סרט בלעדיו.
- המשתתפים חוזרים למליאה. מנחה מבקש מנציג מכל קבוצה לתת תשובה על שתי השאלות.
(השם חזרות האורקסטרה לקוח מתוך הסרט של פליני ״חזרות האורקסטרה״ בו כל אלמנט בתזמורת מנסה להסביר מדוע הוא כה חשוב לתזמורת)
תרגיל נהדר בשלבים המוקדמים של היווצרות הקבוצה. מעודד ספונטניות ויצירתיות. מוריד חרדה:
- המשתתפים מתבקשים לעמוד בתור ולעבור מול המצלמה כשהם אומרים לה שלום כל פעם בדרך אחרת (בתור חיות, בריקוד, בעצב, בכעס וכו').
משחק תופסת פשוטה, פרט לכך שהתופס חופשי לתפוס את כולם פרט לקבוצה (הקבוצה חייבת להיות במגע) של ארבע, או כל מספר אחר. מי שנתפס הופך להיות התופס.
כתבה: אידה פירמסון
במעגל. המדריך עומד באמצע המעגל או מחוצה לו, ואומר שם של תלמיד. התלמיד ששמו נאמר, צריך להתכופף, ושני השכנים שלו (שעמדו משני צדדיו), צריכים לכוון "אקדחים" דמיוניים (אפשר גם מחיאת כף) אחד כלפי השני. זה ששלף אחרון מתיישב ויוצא מן המשחק. ממשיכים לשחק עד שנשארים שניים, שאז אפשר לערוך ביניהם "דו קרב" לקביעת המנצח המוחלט. מובן שהתרגיל יקבל תוספת הנאה גדולה, אם המדריך יקשה עוד יותר על התלמידים, למשל, יביט על תלמיד אחד ויאמר שמו של אחר, יקרא בשמות של תלמידים שאינם נמצאים וכן הלאה.
כתבה: אידה פירמסון
התרגיל בנוי על עקרון ההצטרפות. מתחיל משתתף בודד שבוחר תנועה וקול עליהם הוא חוזר באופן מכני. ההצטרפות נעשית בהדרגה, כאשר כל משתתף מתחבר לקודמו מוסיף תנועה וקול שונים. באופן זה, נוצרת מכונה או דמיונית-אבסטרקטית, או מכונה מוכרת כמו מכונת-כביסה, מכונת גלידה. ניתן ליצור מכונות על פי נושאים, מכונת-אהבה, מכונת בית-ספר וכו'.
כתבה: אידה פירמסון
3 כסאות באזור המשחק. בכיסא הראשון יושב המשתתף שתפקידו להגדיר את המקום באמצעות פעולה במקום ההתרחשות. המשתתף השני שיצטרף לסצנה ייצור את הקונפליקט ביניהם. המשתתף השלישי ייכנס וימצא פתרון להתרת הקונפליקט. בדרך זו יתוודעו השחקנים לחלקי הסצנה: התחלה-קשירה-סיבוך-התרה.
כתבה: אידה פירמסון
1. שחקן ראשון עולה בתור דמות מסוימת למשל רופא או מורה. מי שהבין מהקהל את הדמות עולה ומצטרף. אם הבנתי שהדמות זה רופא אני עולה להיות חולה ומתפתחת סצינה ואז זה שהיה ראשון על הבמה יורד זה שהיה שני (החולה) נשאר. עולה תלמיד שלישי ולפי ההתנהגות שלו החולה משתנה גם. כלומר הדמויות מתחלפות. אם הדמות השלישית עולה ואומרת בטון סמכותי: "נראה לך שאתם מתנהגים ככה לחייל" או "אני על זה משאיר אותך שבת" אנחנו מבינים שהוא המפקד וזה שהיה החולה הופך לחייל .
2. אפשר לעשות זאת גם עם שינוי מקום ,אחד עולה ואנחנו מבינים מההתנהגות באיזה מקום הוא נמצא (בית כנסת, ספארי, בית ספר, מטבח, ים, בית משוגעים וכו.. ). מי שמבין מצטרף אליו לאותו מקום ואז התלמיד הראשון יורד והשני מחליף מקום. מי שמבין מהקהל איפה הוא עולה ומתנהל איתו במקום וכן הלאה .
3. מערת הפלאים- שמים כסאות שהמשענות שלהם אחד כלפי השני. מסדרים את הכיסאות בשני תורים ומעל פורסים בד שחור או בצבע כהה אחר. אחרי שעושים חימום לגוף ואולי גם משהו מוזיקלי נותנים לילדים (אחד אחרי השני) לעבור במערה כל אחד יוצא מהמערה בתור מישהו או משהו (חיה, גיבור על ,מישהו שהם רוצים או רצו להיות וכו…)
כתבה: אידה פירמסון
התוכן יתווסף בהמשך
מטרת המשחק: הצגת סיטואציה
מהלך: חלק את הקבוצה לשתי קבוצות אמור לקבוצה אחת לחשוב על סיטואציה מגניבה בעלת פרטים רבים שניתן להציגם. לדוגמא- טיפול שיניים. על הקבוצה השנייה להציג את הסיטואציה כשחברי הקבוצה הם הפרטים המוצגים. לאחר מכן אמור להם להתחלף בתפקידים.
כתבה: אידה פירמסון
מטרת המשחק: החניך יגלה את תפקידי חבריו לקבוצה.
מהלך: הוצא חניך החוצה, הכן מראש פתקים עם דמויות ותפקידים שונים כגון: סופרמן חולה אבעבועות רוח, סבתא בדרך לקניות ועוד. תן לכל חניך דמות והסבר שעכשיו הקבוצה תציג סיטואציה של מסיבה בה כל חניך יצטרך להתנהג ע"פ הדמות שלו. לאחר מכן צא החוצה. הסבר לחניך שיצא, שהוא מארח מסיבה ועליו לגלות מי האורחים שלו.
כתבה: אידה פירמסון
מטרת המשחק: לגלות את המצב רוח.
מהלך: הוצא מתנדב החוצה. בחר עם שאר החניכים מצב רוח שלפיו יענו תשובות. (עצבנות, שלווה, עצב) הכנס את המתנדב ואמור לו כי עליו לגלות משהו על אחד המשתתפים ע"י שאילת שאלות. דרך זה יגלה המתנדב את מטרת המשחק.
כתבה: אידה פירמסון
התרגיל נהדר בקבוצות בהן החברים חוששים מהמרחב ומתקשים להיות ספונטניים. התרגיל מסייע למשתתפים להבע את היצירתיות שלהם על בסיס מובנה ובטוח:
- כל המשתתפים יושבים במעגל.
- המנחה מוסר לכל אחד מהם את הכדור.
- על כל משתתף שתפס את הכדור לענות על שאלה קצרה שהמנחה שואל. השאלות הן: "האם הדמות הראשית היא גבר או אישה?" "איך קוראים לו/לה?" "איפה הוא/היא גר/גרה?" וכן הלאה. בסיום השאלות שמרכיבות את רקע הדמות המנחה עובר לשאלות הנוגעות לקונפליקט העולה בסרט כגון: "עם איזה קושי מתמודדת הדמות הראשית?" לאחר מכן השאלות נוגעות להתרת הקונפליקט, "איך הדמות התמודדה עם הקושי?" על המנחה למקד את הקבוצה כך שהעלילה תהיה הגיונית.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נפלא להתחיל בו את המפגש הקבוצתי. יכול להתאים גם בשלבים המוקדמים יותר של הקבוצה. מסייע להעמיק את סבב הדופק:
- המנחה מפזר כסאות ברחבי החדר.
- חברי הקבוצה מתהלכים בחדר מבלי לדבר ביניהם.
- המנחה מתאר סיטואציה רלוונטית, למשל: "קמתם הבוקר מוקדם/מאוחר. אכלתם או שלא אכלתם ארוחת בוקר והגעתם לכאן. הגעתם לדלת של החדר הזה… מה עלה לכם?" כל מי שמוכן יכול לבחור לעצמו כיסא ולשבת.
- לאחר שכל המשתתפים תפסו את מקומותיהם המנחה מציע לשתף, מי שרוצה.
כתבה: אידה פירמסון
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל טוב להעצמת ספונטניות ויצירתיות. עדיף לקראת אמצע הקבוצה, לאחר שהמשתתפים כבר התנסו ביצירה מובנית (למשל דרך צילום הסרט הראשון):
- משתתפים יושבים במעגל ומעבירים ביניהם את הכדור.
- המנחה מתחיל את הסיפור מ: היו היה פעם…"
- כל משתתף מוסיף משפט בסיפור.
- על המנחה לוודא שהסיפור הגיוני ושאף אחד לא מבטל את מה שאמרו המשתתפים לפניו.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נהדר להפחית את המתח השרוי בקבוצה. לעודד ספונטניות ויצירתיות:
- כל המשתתפים יושבים במעגל.
- המנחה מעביר בין המשתתפים צנצנת עם עוגיות בצורת חיות שונות.
- כל משתתף שולף בתורו עוגיה מתוך הצנצנת ומשתף בסיפור שחיה שהוא שלף העלתה אצלו.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל טוב לבניית המיכל הקבוצתי:
- כל המשתתפים מתבקשים להתחלק לזוגות.
- המנחה שם סטופר. המשתתפים מתבקשים לבצע כמה שיותר הורדות ידיים בדקה.
- חוזרים על התרגיל עד שאחד המשתתפים מבין שכדי להצליח בתרגיל שני ה"מתחרים" צריכים לוותר אחד לשני ולא להתנגד אחד לשני.
- חוזרים למליאה ומשתפים.
כתבה: אידה פירמסון
המשתתפים נעים באופן חופשי בחדר (אפשר עם מוזיקה), כשהמנחה אומר "דום" או סוגר את המוזיקה כולם עוצרים במקומם, המנחה מכריז על סיטואציה וכולם חייבים לבצע אותה, למשל: אוכלים אבטיח. ניתן להגדיר גם כמה משתתפים בסיטואציה. כשחוזרת המוזיקה או נאמר המשיכו חוזרים לתנועה החופשית בחדר. ניתן גם להוסיף כלל המחייב את כולם לשחק סיטואציה במהלך ההליכה, למשל: הליכה בחול ים.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל לקידום הקבוצה, ראיית עצמי וראיית דברים חיוביים אצל האחר.
התרגיל: כל אחד אומר על מישהו מחברי הקבוצה איך/במה הוא תורם לקבוצה. ועל עצמו הוא אומר במה הוא צריך להשתפר/להתחזק.
כתבה: אידה פירמסון
סבב – לאיזה דמות אני הכי מתחבר בסרט. מה מחבר אותי אליה? מה אני אוהב בה. אני דומה לה או שונה ממנה?
כתבה: אידה פירמסון
התרגיל מעצים מאוד, אך גם דורש את קיומו של מרחב בטוח. עדיף להשתמש בו כשהקבוצה כבר מלוכדת וחבריה סומכים זה על זה ועל המיכל הקבוצתי:
- כל המשתתפים עומדים במעגל ומחזיקים ידיים.
- מתנדב נכנס לתוך המעגל. תפקידו לפרוץ החוצה. תפקיד השאר למנוע זאת ממנו.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נהדר לקבוצות שיש להן יכולת לשיקוף עצמי. תרגיל לשלבים בהם המיכל הבטוח מתחיל להיבנות. מעצים ומעמיק את תחושת האינטימיות בקבוצה:
- כל המשתתפים יושבים במעגל.
- המנחה אומר שתכף כל המשתתפים יעברו כיסא אחד שמאלה (או ימינה). בכיסאות אלה כל אחד יחשוב על כוח/משהו מיוחד שהוא מביא לקבוצה.
- כולם מתבקשים לעבור כיסא אחד שמאלה (או ימינה) כך שכל המעגל זז ביחד.
- מי שרוצה משתף.
- חוזרים למקומותיהם כשכולם סיימו לדבר.
חשוב לעבור על הקלפים לפני השימוש. יש אוכלוסיות שחלק מהתמונות שבקלפים יהיו עבורם פרובוקטיביות מדיי:
- כל המשתתפים יושבים במעגל.
- המנחה מפזר את הקלפים על הרצפה במרכז המעגל ומבקש מחברי הקבוצה לבחור קלפים שמשקפים עבורם "משהו טוב בקבוצה", "משהו חדש שלמדתי על עצמי" וכו'.
- מי שרוצה משתף על הבחירה שלו.
ניתן להוסיף לתרגיל זה ציטוטים שמופיעים בחוברת המצורפת לחבילה. כך, לפני שחבר הקבוצה משתף על הבחירה שלו, המנחה מקריא את הציטוט ומבקש מהמשתתף לבדוק כיצד ציטוט זה מתחבר לשיתוף שלו. כך גם ניתן לשקף למשתתפים את משמעות הסמלים שנמצאים על הקלפים (בהתאם למה שרשום בחוברת) ולבקש מהם לבדוק כיצד סמל זה מתקשר לשיתוף שלהם.
תרגיל נוסף שניתן לבצע עם הקלפים מייצר מעין וינייטה עבור משתתף אחד/שניים לכל היותר.
- כל המשתתפים יושבים במעגל.
- מנחה מפזר את הקלפים על הרצפה במרכז המעגל ומבקש לחשוב על תהליך כלשהו בו המשתתפים נמצאים. למשל "אני וצילום סרטים". מתנדב מתבקש לבחור שלושה קלפים שמייצגים עבר – הווה – עתיד בתהליך זה. לאחר מכן מתבקש לשתף עליהם.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נהדר לבניית המרחב הקבוצתי. ההנחיות שניתנות יכולות להיות סביב כל נושא קבוצתי שהוא. יש לשים לב ל"דחויים סוציומטריים"- משתתפים שאף חבר קבוצה לא בחר בהם, "כוכבים סוציומטרים"- משתתפים ששלושה – ארבעה חברים בחרו בהם ו"בחירות הדדיות"- משתתפים שבחרו זה את זה.
- משתתפים מתבקשים לגשת לחבר קבוצה רלוונטי בהתאם להנחייה שניתנה על ידי המנחה ולהניח יד על כתפו. ההנחיה יכולה להיות: "משתתף שהסיפור שהביא הכי עניין אותי", "משתתף שעזר לי" וכו'.
- חברי הקבוצה מתבקשים לשתף על הבחירה שלהם.
סוציומטריה מסוג אחר היא חלוקת הקבוצה לשתי קבוצות קטנות יותר לפי נושאים. למשל, משתתפים שאוהבים סרטים עם סוף שמח ומשתתפים שאוהבים סרטים עם סוף עצוב. מי שרוצה משתף מתוך הקבוצה שבה הוא בחר על החוויה שלו. לאחר מכן המנחה מציע למי שרוצה לעבור בין הקבוצות ולשתף על המעבר.
כתבה: אידה פירמסון
התרגיל נועד להעצים ולהעמיק את האינטימיות. מתאים לשלבים מתקדמים יותר שבמהלכם המיכל הקבוצתי כבר נבנה:
- משתתפים עומדים במעגל.
- מתנדב נכנס לתוך המעגל ואומר מה החוזקות שלו בקבוצה. ונשאר לעמוד במרכז בזמן ששאר המשתתפים חוזרים על מילותיו.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל טוב לקבוצות שמסוגלות לשיקוף עצמי. טוב בשלבים מאוחרים יותר, כשהמיכל הקבוצתי נבנה.
- מנחה מציב שני כיסאות במרחק זה מזה וביניהם יוצר מכשול (אפשר מכסאות, שולחנות וכו').
- המנחה מגדיר את הכיסא הראשון "המקום שבו אני נמצא עכשיו", את המכשול "מכשול שמפריע לי", הכיסא השני "המקום שהייתי רוצה להיות בו".
- משתתפים מתבקשים לשבת בכיסא שמוגדר כ"מקום שבו אני נמצא עכשיו" ולשתף. לאחר מכן לעבור את המכשול. אז לשבת בכיסא שמוגדר כ"מקום שהייתי רוצה להיות בו" ולשתף.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל טוב לקבוצה שנושא הכעס מעסיק אותה. חייב להיות מוחזק מאוד.
- המנחה מביא פוף ומניח אותו במרכז המעגל.
- משתתפים מתבקשים לחשוב על סיטואציה מכעיסה, לבצע תנועה של כעס, להוסיף לכך צעקה ואז לבעוט בפוף.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל טוב לקבוצות שנמצאות בשלבים מתקדמים של בניית המיכל הקבוצתי. מעודד העמקה והעצמה של אינטימיות:
- משתתפים עומדים במעגל.
- כל משתתף בתורו מתבקש "להוריד אבן" דמיונית מהלב ו"להניח אותה" במרכז המעגל. התרגיל מתבצע בליווי תנועה ושיתוף.
- המנחה יכול להגדיר את ה"אבן" בכל דרך רלוונטית, למשל "אבן שלא משאירה מקום לשמחה".
כתבה: אידה פירמסון
פרידה מהקבוצה ו/או האחד מהשני
תרגיל נהדר לקבוצה שהמיכל הבטוח שלה נבנה. מטרתו לחזק ולהעמיק את האינטימיות שכבר החלה להיווצר:
- כל המשתתפים יושבים במעגל ומעבירים ביניהם חוט מבלי להרפות ממנו. כל מי שמעביר את החוט משתף מדוע בחר באחד מחברי הקבוצה. למשל: "אני מעביר לך את החוט כי שיחקת דמות שהתחברתי אליה." ניתן לעשות שניים – שלושה סבבים כאלה, תלוי ביכולת ההכלה של הקבוצה.
- לאחר שנוצרת רשת במרכז המעגל על המשתתפים לקפל את החוט כשהם מחזירים את הקצה שלהם למי שהעביר להם אותו.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל המתאים לשלבים מתקדמים יותר בהם נמצאת הקבוצה. טוב לשלב האמצע, כדי לאפשר הסתכלות "מהצד" על הקבוצה או למפגש הפרידה:
- כל המשתתפים מתבקשים לצייר/לכתוב על בריסטול מהי קבוצת הוידאותרפיה.
כתבה: אידה פירמסון
התרגיל מעצים ומעמיק את האינטימיות בקבוצה. מתאים לשלבים מאוחרים של הקבוצה, לאחר שכבר נבנה מיכל קבוצתי או למפגש פרידה.
- המנחה מחלק למשתתפים פתקים וכלי כתיבה.
- המשתתפים מתבקשים לכתוב מה הייתה תרומתם לקבוצה ולחתום בשמם.
- המנחה אוסף את הפתקים ומכניס לתוך כובע/סלסלה/צנצנת.
- המנחה עובר בין המשתתפים. כל משתתף בתורו שולף פתק ומקריא את הכתוב עליו. במידה ושלף את הפתק שלו, מחזיר אותו ושולף אחד אחר.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נהדר להעצמה והעמקה של האינטימיות הקבוצתית. טוב לשלבים מתקדמים של הקבוצה, כשכבר נבנה המיכל הקבוצתי או למפגש פרידה:
- כל המשתתפים יושבים במעגל.
- המנחה מחלק למשתתפים פתקים ככמות שאר המשתתפים בקבוצה וכלי כתיבה.
- משתתפים מתבקשים לכתוב משהו טוב לכל אחד מחברי הקבוצה האחרים, לקפל את הפתק ולכתוב את שמו של ה"נמען" עליו ולהעביר אותו למנחה שמשמש כ"דוור".
- המנחה מחלק את הפתקים בהתאם ל"נמענים" הרשומים עליהם.
כתבה: אידה פירמסון
תרגיל נהדר למפגש פרידה.
- מנחה מפזר ברחבי החדר בריסטולים שעליהם רשומים: מספר המפגש, נושא המפגש והפעולה שנערכה בו.
- חברי הקבוצה מתבקשים להתהלך בין הבריסטולים ולעצור ליד הבריסטול שהמפגש המתואר בו היה האהוב עליהם. משתפים על הבחירה.
- חברי הקבוצה מתבקשים לחזור ולהתהלך בין הבריסטולים ולעצור ליד הבריסטול שהמפגש המתואר בו היה הכי פחות אהוב עליהם. משתפים על הבחירה.
כתבה: אידה פירמסון
אפשר לחשוב על דרכים שונות שבהן אנשים אומרים שלום ולהתראות, שפות שונות – להשתעשע סביב זה…
כתבה: אידה פירמסון

להתחיל את הקסם שלך
טל. 03-9468646
פקס. 077-4704525
נייד. 052-4663347 | 054-9410590
info@vtci.co.il
משלוח מכתבים:
ת.ד. 51008 תל אביב- יפו, 6721913